Ugradnja i upucavanje digitalnog noćnog ciljnika

U današnje doba digitalizacije i sama oprema za lov je evoluirala u korak s vremenom. Zahvaljujući tome danas se u noćnom lovu najčešće koriste digitalni i termalni ciljnici koji lovcu omogućuju odličnu detekciju i vidljivost divljači. Kako bi lovac bio uspješan u samom odstrjelu divljači, osim dobre vidljivosti, vrlo je bitan faktor i pravilno upucan noćni ciljnik. Kako bi se ovakav visokotehnološki uređaj dobro upucao, prije svega ga je potrebno pravilno postaviti na oružje. Pri postavljanju ciljnika na oružje posebno se vodi računa o njegovom pravilnom nalijeganju na nosače, kao i njegovoj saosnosti s cijevi istoga. Osim toga pažnja se posvećuje i niveliranju ciljnika, te na kraju stezanju prstenova posebnim alatom na propisanu silu kako bi se osigurao dovoljno čvrst prihvat  a izbjegla oštećenja tubusa ciljnika. Nakon što je sve odrađeno po pravilima struke pristupa se rektifikaciji ciljnika, kao i samom upucavanju ciljnika na strelištu.

Pulsar Digex C50 postavljen na kvalitetnu Innomount montažu.
Puška s postavljenim ciljnikom na ciljnoj linije prije samog testiranja.

U konkretnom slučaju stranka nam je na ugradnju i upucavanje donijela digitalni ciljnik Pulsar Digex C50. Ciljnik je trebalo postaviti na lovački karabin Blaser R93 koji ima specifičan sedlasti prihvat za montažu, a isti je smješten na cijevi oružja. Unatoč činjenici da je ciljnik postavljen direktno na cijevi najpreciznije rješenje,  ono ima i jednu manu.  Ovako izveden prihvat  zahtjeva ugradnju posebne montaže koja je pomaknuta unazad kako bi se dobio odgovarajući otklon ciljnika i oka strijelca. Nakon što je odabran odgovarajući nosač optike na istome je podešena i utvrđena sila zatvaranja, te je izvršena provjera površine nalijeganja tubusa na unutarnji radijus prstenova. Nakon odrađene pripreme na nosač je postavljen je ciljnik i provjerena je njegova saosnost s cijevi oružja kako bi se izbjegao problem nedostatne korekcije tijekom upucavanja. Kada su svi potrebni parametri za pravilnu ugradnju ciljnika ispoštovani, isti je postavljen na oružje tako da su prstenovi pritegnuti na propisanu silu. Ovo je vrlo bitan korak tijekom ugradnje ciljnika i važno ga je ispoštovati kako bi se izbjeglo pomicanje ciljnika uslijed djelovanja povratnih sila tijekom pucanja, te kako bi se izbjegla oštećenja tubusa ciljnika. Nakon opisane ugradnje izvršena je gruba rektifikacija ciljnika, očišćena je i odmašćena cijev oružja, i sve je bilo spremno za odlazak na strelište.

Digitalni ciljnik postavljen na pušku Blaser R93.
Rezultat testiranja su dva pogotka u istu rupu što samo za sebe govori o kvaliteti testirane opreme.

Uobičajena praksa nam je pucati slobodnom puškom s jastuka punjenih pijeskom, bez ikakvih stalaka i stega, pošto se takva pomagala ne koriste u lovu a dokazano mijenjaju sliku pogodaka. Pripremljeni su podložni jastuci za oružje, postavljena je meta, i prema njoj je ispaljen prvi hitac. Isti metu pogađa nisko, u trojku, na šest sati. Koristeći funkciju smrzavanja slike na uređaju odrađena je korekcija končanice nakon koje je prema meti ispaljen još jedan hitac. Drugo zrno pogađa sami centar mete. Kako bismo se uvjerili da optika sigurno “drži” mjesto pogotka prema meti puštamo još jedno zrno. Treći pogodak tek neznatno širi rupu prethodnoga što nam potvrđuje kako je sve odrađeno dobro, te da pušku mirna srca možemo predati klijentu bez ikakve sumnje u ovaj lovački komplet.

Za opisanu ugradnju i upucavanje korišteni su:

  • Puška Blaser R93 kalibra 30-06 Springfield
  • Digitalni ciljnik Pulsar Digex C50
  • Nosač optike Innomount
  • Streljivo Sako Super Hammerhead 11,7g
  • Puškarski alati, iskustvo, te mrvica ljubavi